Välkommen till Svenska Aralsjösällskapet!
25 år med Svenska Aralsjösällskapet
Klimatfrågor och miljöarbete i Aralsjöområdet
I det senaste avsnittet av [R]öster samtalar Östsällskapets värdar Amanda Sonesson och Maja Soomägi med Bo Libert, ordförande för Svenska Aralsjösällskapet och med en lång karriär bakom sig med fokus på lantbruk, miljö och klimatfrågor i Östeuropa och Centralasien.
Samtalet berör framförallt arbetet med klimat och miljöfrågor i Centralasien och kring Aralsjön, som sedan 1960-talet förlorat cirka 80 procent av sin ursprungliga volym, och räknas som en av världens värsta klimatkatastrofer.
Lyssna på intervjun på den här länken.
Tärningen är kastad i Samarkand
Bo Libert, april 2025
Flera stormakter uppvaktar länderna i Centralasien i hopp om ett djupare samarbete. Nu senast hölls ett högnivå-möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på plats.
I mitt tidigare arbete på FN har jag i möjligaste mån försökt undvika stora konferenser där målet är att lösa de globala frågorna. Mitt arbete och intresse var inriktat på mer lokala problem. Men i förra veckan deltog jag i en klimatkonferens i Samarkand som organiserades av den uzbekiska regeringen.
Sustainable Development and Sustainability Science Course
The Master of Science level academic course Sustainable Development and Sustainability Science (SDSS) starts the 19 February 2025.
The online course has been developed by the Swedish Aral Sea Society in cooperation with Uzbek academic research colleagues and gives an overarching introduction to the Sustainable Development challenges and a scientific view on how to approach them.
The latest lecture:
Lecture 12, part I: Quantification of Sustainability; Measuring Resource Flows - Frostell (mp4)
Lecture 12, part II: Breaking the Cycle - Leeming (mp4)
Lecture 12, part III: Quantification of Sustainability; Measuring Resource Flows - Pardaev (mp4)
See the page Lectures and Presentations 2025 for previous lectures.
Svenska Aralsjösällskapet firar 25 år, 2025, med två möten
Den 12 februari var medlemmar och andra intresserade inbjudna till ett möte med föreläsningar på Handelshögskolan i Stockholm.
Den 23 januari organiserades en online konferens "Implementing Education for Sustainable Development in Higher Education”. Information och presentationer från mötet finns samlade på sidan Conference Materials.
SASS Nyhetsbrev
Senaste numret av SASS nyhetsbrev finns nu att ladda ner. Läs bland annat om:
- 25 år med Svenska Aralsjösällskapet
Av Gitte Jutvik. - Vad händer med Aralsjön och vattenanvändningen i Centralasien?
Av Bo Libert. - Greetings From a Student
- Remarks of the Uzbek Ambassador to Sweden
SASS Nyhetsbrev, januari 2025 (pdf)
Bli medlem!
Medlemmar ger möjligheter
Vi önskar oss fler medlemmar i 25-årspresent. Är vi fler växer vårt viktiga kontaktnät och Aralsjösällskapet får in pengar som främst går till avgifter för hemsidan och våra möten. Arbete och föreläsningar sker helt ideellt.
Bli medlem i Svenska Aralsjösällskapet nu eller förnya ditt medlemskap. Medlemsavgiften för år 2025 är 200 kr och betalas in till Plusgiro 354165-3. Glöm inte att uppge namn och adress eller e-postadress som meddelande från din internetbank eller på inbetalningskortet.
Aralsjön
Aralsjöns uttorkning är ett monumentalt dråpslag mot naturen, orsakat av människan och en rovdrift av begränsade vattenresurser i Centralasien. Svenska Aralsjösällskapet (SASS) arbetar för att sprida information om Aralsjön och miljökatastrofen samt verka för demokrati och utveckling i området.
Idag är sjön uppdelad i flera mindre sjöar. Endast den nordligaste ”Lilla Aralsjön” får nu tillrinning av vatten och kan åter producera fisk. De övriga sjöarna har en så hög salthalt att de inte kan innehålla något liv. Situationen för de människor och djurarter som lever runt de forna Aralsjöstränderna blir allt värre. Många av oss har sett de märkliga och skrämmande bilderna av stora fiskebåtar som strandat och blivit kvar i en väldig sandöken. De mänskliga tragedier som följer i katastrofens spår har inte visats lika tydligt. Arbetslöshet, fattigdom och sjukdom har tagit över i de forna blomstrande kustlandskapen. Stora mängder av intorkat salt, gödnings- och bekämpningsmedel som ansamlats under flera årtionden sprids idag med vinden och har på så sätt förgiftat marken, luften och grundvattnet. Fisket har försvunnit, fabriker har lagts ner, skolorna och sjukvården har utarmats.
Vi vet ännu inte hela vidden av skadorna på ekosystemen eller vilka effekter de haft på livsmedel, dricksvatten och utbredningen av sjukdomar, som följer i fattigdomens och miljöförstöringens spår. Kvinnor och barn drabbas hårdast. Barnadödligheten tillhör den högsta i hela forna Sovjetunionen. Få barn föds idag helt friska och välskapta. Praktiskt taget alla småbarn är anemiska. Anemi är också vanligt hos gravida kvinnor och därför är förlossningarna ofta komplicerade.
Aralsjön 2017 jämfört med 1960.
Photo: NASA Earth Observatory image by Jesse Allen, using Terra MODIS data from the Land Atmosphere Near real-time Capability for EOS (LANCE) and Landsat data from the U.S. Geological Survey.